Şehzade Mehmed (I. Süleyman'ın oğlu)

Şehzade Mehmed (I. Süleyman'ın oğlu), Osmanlı Hanedanı, Gümüş Erkek Yüzük, Koleksiyon Yüzük

 

Şehzade Mehmed (I. Süleyman'ın oğlu)

(d. 1521, İstanbul - ö. 6 Kasım 1543, Manisa), Süleyman'ın Hürrem Sultan'dan olan ilk oğludur. 6 Kasım 1543 yılında Manisa Sarayı'nda ölmüştür.

 

Şehzade Mehmed, çocukluğunda Eski Saray'da kalmıştır. Sanata düşkün zayıf bünyeli bir şehzadedir. Babası Kanuni Süleyman'ın eğitimine önem vererek özel eğitim almasını sağlamıştır. Genç şehzade, 1540 yılında ağabeyi Şehzade Mustafa'nın Saruhan Sancağı'ndan alınarak Amasya Sancağı'na atanması sonrası Saruhan Sancağı'na getirilmiştir. İki yıl orada kesintisiz görev yapmıştır.

Şehzadenin ani ölümüyle sarsılan Kanuni "şehzadeler güzidesi" dediği oğlu adına 1543-1548 yılları arasında Mimar Sinan'a İstanbul'da Şehzadebaşı Camii'ni yaptırmıştır.

 

Şehzade Mehmed'in ölümü hakkında farklı görüşler mevcuttur. Bazı araştırmacılara göre çiçek hastalığından ölmüştür. Bir görüşe göre eceliyle ölmüştür. Şehzade Mehmed'in mezarı İstanbul'daki Şehzadebaşı Camii'nde yer almaktadır. Türbenin en baş tarafında Şehzade Mehmed, orta tarafında kızı Hümaşah Sultan, en son tarafta ise küçük kardeşi Şehzade Cihangir yatmaktadır. Camii'nin dış tarafında da kız kardeşi Mihrimah Sultan'ın kocası olan Rüstem Paşa'nın mezarı yer almaktadır.

 

 

Etiketler: Şehzade Mehmed (I. Süleyman'ın oğlu), Osmanlı Hanedanı, Gümüş Erkek Yüzük, Koleksiyon Yüzük
Eylül 21, 2021
Listeye dön
Kategoriler
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR